Beeldengalerij Haarlem

 

Het Coornhert Lyceum durfde onze uitdaging aan te gaan om met leerlingen een beeld te gaan maken voor de galerij. 250 leerlingen hebben op verschillende manieren gewerkt aan het project. Brugklassers maakten in een workshop met draad en papiermache een model. Andere groepen ontwierpen kleine kinetische modellen. Leerlingen van 5VWO maakten van hun ontwerp een schaalmodel. Tot de drie finalisten behoorden, naast Eline de Lange, Josephine de Vries en Pien Leerling.'Je steentje bijdragen’ van Josephine de Vries. 

Haar ontwerp bestaat uit een hand die een nier vasthoudt, waarmee zij circulair koppelt aan orgaandonaties, met als doel mensen bewust te maken van het grote tekort dat bestaat aan donororganen. Zij heeft een geheel eigen keuze gemaakt en de grenzen van de opdracht opgezocht door een maatschappelijk issue aan de orde te stellen.‘The Cat’ van Pien Leerling

De abstracte kat is gemaakt van gerecyclede materialen en staat voor transformatie. Het ontwerp wil de betekenis van afval veranderen van bron van last en problemen naar een positieve ervaring van hergebruik.


De keuze

De jury stond voor de opgave uit de vele ontwerpen er een te kiezen. De jury heeft circa 50 ontwerpen bekeken en is onder de indruk van hetgeen de scholieren in korte tijd hebben gerealiseerd. De scholieren tonen zich sterk betrokken bij het thema circulair en de mondiale problemen die hiermee samenhangen. In hun werk tonen zij verschillende invalshoeken en interpretaties.

De jury bestond uit de kunstenaars Marianne Lammersen, Frank Koolen en Willem Harbers, Tamara Sterman (37PK) en Annemarie van Leeuwen en Lex Rietveld namens de stichting.

Bekijk hier het werk van Eline de Lange dat door de jury uitgekozen is.


terug


Hildebrandmonument


home