Beeldengalerij Haarlem

 

The Successor

brons, sokkel beton
 Over zijn sculptuur

Successor

Spijt, teleurstelling, schaamte. Het is allemaal af te lezen aan dat voorover gebogen hoofd, die naar binnen gekeerde schouders en die lappenpop als laatste houvast. Hoewel Successor een minimalistisch uitgevoerd beeld is – er is geen gezicht met bedroefde ogen of een pruillip en de figuur ontbeert zelfs vingers – heeft het een enorme zeggingskracht. Het is een archetype dat universeel herkenbaar is en waar iedereen zich mee kan vereenzelvigen.
Iedereen, behalve de maker Joep van Lieshout dan. Die heeft nooit last van schaamte en spijt vindt hij zonde van de tijd. Hij moet de wereld redden met een overdonderend gebaar, vijanden vermorzelen, onuitwisbare sporen nalaten en geschiedenis schrijven. Toch duikt juist dit treurige mannetje met z’n vormeloze knuffel telkens weer op in zijn schetsboeken. Alsof hij zich vanuit het onderbewuste van de kunstenaar via het potlood naar buiten wurmt. Als Successor – opvolger, nazaat of erfgenaam – neemt hij de emoties op zich die zijn maker vreemd zijn.

Over Atelier Van Lieshout

Atelier Van Lieshout (AVL) is de studio opgericht door de in Rotterdam gevestigde beeldhouwer en visionair Joep van Lieshout. Sinds de oprichting in 1995 werkt Van Lieshout alleen onder deze naam, om zo de mythe van het individuele artistieke genie te doorbreken. De afgelopen drie decennia heeft AVL een veelheid van werken geproduceerd op het snijvlak van kunst, design en architectuur. Wat deze werken gemeen hebben is een aantal terugkerende thema’s als systemen, macht, seks en leven en dood. Atelier Van Lieshout kreeg internationale erkenning voor sculpturale installaties met controversiële, sinistere én speelse ondertoon.


Terug naar hoofdpagina


volgende