Beeldengalerij Haarlem

 


SPREADING THE LOVE

Polyester, staal, gaas, 340x170x170cm

Over zijn beeld

De handen van het beeld vormen boven het hoofd een hartje. Een – ook op sociale media – veel gebruikt gebaar om iets liefs te vertellen. Dat is meteen de link met de titel “Spreading the love”. Deze uitdrukking komt ook voor in straattaal en heeft naast een liefdevolle betekenis dan vaak een tegenovergestelde of negatieve betekenis. In het beeld kun je dat goed zien.
Aan de voorkant lijkt het een menselijke gestalte, gezien van de zijkant een staande leeuw die met zijn staart extra steun zoekt. De gespierde torso en de spierballen stralen zelfverzekerdheid uit, maar het hoofd trekt zich onzeker terug. De onmogelijke positie van de in elkaar gevouwen benen wijst op tegenstrijdigheden van de figuur. Hij doet stoer, maar twijfelt ook; hij lijkt zelfverzekerd, maar vindt het moeilijk keuzes te maken.

Over het werk van Frank

Frank Straatman toont ruimtelijke mensfiguren die met allerlei materialen improviserend tot stand zijn gebracht. Frank zoekt het ongemak in houdingen en gebaren waarmee wij onszelf aan elkaar presenteren. Vaak is het een soort danspositie, die hij weergeeft zoals je deze intern kunt ervaren: je kunt niet werkelijk zo staan. Vervorming, kwetsbaarheid en het wankele evenwicht vormen tegenstellingen met de soms fiere danshoudingen.
Een leidmotief hierin is dat wij mensen niet per se de kroon op de schepping zijn - zelfs geen meester van onze eigen scheppingen - maar dat dat op zich geen ramp hoeft te zijn. Het ‘menselijk tekort’ is een grote inspiratiebron voor Frank.


Terug naar hoofdpagina


volgende