Beeldengalerij Haarlem

 

 

Hildebrandmonument

Beeldhouwkunst is architectuur, architectuur is beeldhouwkunst. Dit is een uitspraak van prof Jan Bronner, de maker van het Hildebrandmonument. De beeldengroep is een fraai voorbeeld van de architectuur en beeldhouwkunst uit de periode tussen de beide wereldoorlogen. 

De beeldengroep verbeeldt romanfiguren uit het boek Camera Obscura van Hildebrand, een bestseller in de 19 e en begin 20 e eeuw. De verhalen spelen zich grotendeels af in Haarlem en omgeving.

Jan Bronner, kreeg de opdracht in 1914 maar pas in 1948 was hij klaar. Het duurde nog tot 1962 voordat de beelden werden geplaatst in het zuidelijk deel van de Kleine Hout, vooral omdat het geld ontbrak en door onenigheid over de plek waar de beelden moesten komen. 

De originele stenen beelden raakten beschadigd. Het eigendom werd overgedragen aan het Rijk. Ze staan nu in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Heino. Van 1985 tot 2009 stonden op de fontein kunststof replica’s van de beelden, maar ook deze bleken te kwetsbaar. De stichting heeft in samenwerking met de gemeente de beeldengroep hersteld. 

terug naar hoofdpagina


volgende