Beeldengalerij Haarlem

 

Eiland voor de gekoesterde stand van zaken 


Materiaal: Acrylic one, metaal, keramiek, epoxy, pu schuim, mdf, gevonden materialen, aluminium, gegalvaniseerd staal, plexiglas, gravel.


Over haar sculptuur

De sculptuur is een eiland voor de mijmeraar met kenmerken van een prieel. De bezoeker kan op de sculptuur lopen, erom heen wandelen, op gaan zitten. Het is daardoor ook een ontmoetingsplek of een 'tussenruimte' waar men in gedachten kort kan verdwalen door de vele details. 

Veel elementen komen uit de publieke ruimte, zoals verkeerspalen, een lichtkoepel, asfalt en tegels. Deze staan symbool voor de hectiek van onze samenleving. Daarnaast heeft ze persoonlijke verzamelingen ingezet zoals gedroogde sinaasappelschillen en geconserveerde onderdelen van een landschap  waardoor er een (visueel) verhaal ontstaat binnen het werk. 

Over het werk van Hilke

Binnen mijn werk neem ik alledaagse, herkenbare elementen uit mijn omgeving als 'een park, een feest, een ochtend' onder de loep. Onderweg zijn, (ver)dwalen en bespieden (observeren), een schouwspel op straat, de geluiden van mijn koelkast, rituelen als het maken van een ontbijt of de plattegrond van een park vormen een rode draad in het ontstaansproces en werken als beginpunten voor nieuwe inzichten. 

Een hierop volgende ideeënstroom verloopt erg associatief en wordt vastgelegd in tekeningen, tekst of een verzameling. Mijn atelier doet dienst als een laboratorium waarin de ideeën een gestalte krijgen door het experimenteren met verschillende materialen en media. Door ogenschijnlijke tegenstrijdigheden samen te voegen, zowel in het idee als in het materiaalgebruik, ontwikkelen eigen wetmatigheden en een logica die de essentie van een oorspronkelijke functie ontdoet of vervormt. 


volgende


home