Beeldengalerij Haarlem

 

Koraaldrift

Het ensemble bestaat uit 6 beelden. Materiaal: schuimkern, kwartszand, gipsdispersie

  • IMG_5801
  • koraaldrift nacht

Nachtfoto: Ronald Brakel

Over haar sculptuur

In de beeld-installatie Koraaldrift wijst Margot Berkman je op een andere, langzamere wereld. Zijn we boven of onder water? Bijzondere vormen komen bij haar onderzoek naar de vele soorten hersenkoraal naar boven. De koralen voeren onder water de strijd om hun bestaan. Ze laten zien, gekleurd en minder gekleurd, of hun levenskracht afneemt of juist groter wordt. Boven water zijn ze onder de boom in het groene gras neergestreken. Samen vormen de beeldelementen een bijzonder tussenlandschap. Ze nodigen je uit om daar even bij stil te staan, en na te denken: tussen hier en daar.

Over het werk van Margot

Wieren en Algen zijn de longen van de wereld. Ze verschaffen zuurstof aan ons, de wereld boven water. Meer dan 54%, maar wat weten we eigenlijk van deze bron van adem? Margot Berkman onderzoekt het verlangen, de diepte van de onderwaterwereld en doet dagelijks vondsten tijdens wandelingen langs het strand. Ze bestudeert zeewieren in zeewierwouden en maakt foto's en films als bron voor haar werken. Met die bronnen realiseert zij autonome kunstwerken en kunstprojecten zowel in het publieke domein, als voor musea en particulieren.
In haar vroegere kunstwerken, tot 2010 werd zij geïnspireerd door verhalen uit een gebied en door de kunstgeschiedenis, bijvoorbeeld door middeleeuwse kunst als  wandkleden en papierknipkunst, maar ook door moderne kunst zoals het werk van David Hockney.

Terug naar homepagina