Beeldengalerij Haarlem

 

 De Stille Performer

Staal, papier, epoxy, lak, drijvers

Over haar sculptuur

Het is gebouwd op een frame van stoer staal; daarover is papier gespannen versterkt met epoxy en lak. Het ligt in de vijver precies in de zichtlijn tussen Hildebrandmonument en het provinciehuis, maar je ziet het pas als je er dichtbij bent. Het beeld knipoogt over de rand van de vijver naar het Hildebrandmonument. 

Linda Verkaaik zegt daarover:

Tussen Hildebrand en Provinciehuis, verleden en toekomst, verbeeld  de stille performer zijn momentum.
Het Hildebrandmonument in de Haarlemmerhout verbeeldt Hildebrand als de levendige verteller, de performer. Hij stelt de hoofdfiguren uit zijn verhalenboek de Camera Obscura voor: een kring van archetypes waarbinnen een spuitende fontein.
Een camera obscura draait het beeld om, zoals mijn beeld, nu niet staat maar ligt,
en zijn reflectie is een spiegel is van zijn portret, precies wat die camera deed.
Mijn beeld, ligt horizontaal op het vlakke spiegelende water. Een cirkel handen van zijn publiek dobberen eromheen.
De verhalen van Hildebrand zijn een performance, een reflectie van de samenleving van de 19e eeuw. Aan de andere kant van het park staat het provincie huis: daar gaat het verhaal over de toekomst van gewone mensen: een plek waar beslist wordt door, over en voor die gewone mensen.
Hier tussenin ligt mijn beeld te water. Het is de geest van Hildebrand. De stille performer. Het beeld krijgt in het water zijn reflectie, zijn nagedachtenis.
Het beeld reflecteert het verhaal van vandaag. reflecteert op vandaag, waar de handen eromheen voor klappen. Het is de zichtlijn van de geschiedenis (het Hildebrandmonument) die uitkomt bij het provinciehuis (de toekomst) waartussen de geest van Hildebrand rondwaart, en zijn reflectie op het nu geeft.

Over het werk van Linda

Linda Verkaaik werkt in twee & drie dimensies. Naast vrij werk en werk in opdracht, voert ze ook,
in samenwerking met Wouter Bouwman, tijdelijke landschappelijke projecten uit in multimedia.
Haar werk is in bezit van gemeenten, bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.  Zij heeft een heel eigen, expressieve stijl. Op een haast schilderachtige manier verweeft ze metaal, glas en moziëk tot ruimtelijke beelden die de kijker omhullen of verheffen.  Hierdoor ontstaan onorthodoxe oplossingen voor de invulling van onze leefomgeving. Kleur en ornament zijn niet weg te denken in haar objecten.  Van kleine bronzen medailles, tot grote autonome beelden en architecturale meubels in de openbare ruimte. Van landart tot film en lichtprojecties. Op zoek naar manieren om verbinding te maken tussen materialen, vaardigheden, mensen en de manier hoe de natuur zich manifesteert in het werk.

Terug naar hoofdpagina

 

volgende